زنگ خطر ورود آفت قرنطینهای خطرناک به صدا درآمد:
مشاهده آفت برگخوار پاییزه در داراب فارس
مجتبی دهقانپور (رئیس جهاد کشاورزی فارس) در نشست شورای کشاورزی استان با اشاره به اینکه کرم برگخوار پاییزه یکی از آفات مهم قرنطیهای در دنیاست و یک ارتش پیاده نظام به شمار میآید، گفت: اولین گزارش مشاهده آفت برگخوار پاییزه در استان از شهرستان داراب دریافت شده است.
وی با بیان اینکه نمونههای این آفت توسط سازمان حفظ نباتات کشور به لحاظ ژنتیکی بررسی و تأیید شده است، گفت: آفت برگخوار پاییزه پلیفاژ و به بیش از 70 خانواده و 375 گونه گیاهی خسارت میزند و تهدیدی برای تولید محصولاتی مثل ذرت و پنبه به شمار میآید.
وی با بیان اینکه تشکیل ستاد بحران و ستاد پایش و کنترل آفت در استان و شهرستانها و ارائه گزارشات و اقدامات انجام شده به صورت هفتگی و تشکیل شبکههای مراقبت شهرستانی با مسئولیت مدیر شهرستان و حضور همه کارشناسان شهرستانهای استان در دستور کار جهاد کشاورزی است، افزود: انتظار میرود اهمیت موضوع از سوی شورای تأمین استان به شورای تأمین شهرستان ابلاغ و برای برداشت مزارع آلوده احتمالی دستورات لازم صادر شود.
کرم برگخوار پاییزه، لارو شبپره Spodoptera frugiperda و از مهمترین آفات مهاجم دنیا محسوب میشود. خواستگاه اصلی آن آمریکای جنوبی بوده، در ایالات متحده و کانادا منتشر شده و طی سالهای اخیر شکل طغیانی به خود گرفته و بیش از 28 کشور آفریقایی و کشورهای خاورمیانه (سوریه) و آسیایی (هند، بنگلادش، سریلانکا، ویتنام و چین) و استرالیا را درگیر کرده است.
میزبان اصلی این آفت ذرت است ولی گندم، برنج، یونجه، لوبیا، نیشکر، چغندرقند، پنبه، سویا، موز و سایر محصولات دیگر نیز از میزبانهای این آفت محسوب میشوند. به علت اشتهای سیری ناپذیر لاروهای این آفت تقریباً هیچ محصول زراعی از خسارت آنها در امان نیست. آفت بیشترین فعالیت را در مناطق گرمسیری دارد.
به دلیل شباهت کرم برگخوار پاییزه به سایر آفات، تشخیص آن در مراحل ابتدایی توسط کشاورزان دشوار است و تنها به وسیله کارشناسان آموزش دیده امکانپذیر است.
گفتنی است گزارش خسارت شدید آفت ناشناس و جدید در مزارع ذرت منطقه ارزوئیه کرمان هم در هفتههای اخیر منتشر شده که به احتمال زیاد مربوط به آفت برگخوار پاییزه بوده است.